torstai 16. marraskuuta 2017

Tonttu maalla

Luen tässä kirjaa tontuista: Suomen kansan tonttuaarre. Ja siitä tuli mieleeni, että onko maalla apeampaa kuin ennen, jos tonttuja eiole yhtä paljon. Onko kaupan valikoima sovitettu liiaksi kaupunkiin, elämässä viihtyminen siirtynyt kaupunkikeskeiseen elämäntapan sovitetuksi kaikissa tuotteissa? Vai onko niin, että maanviljelijöille hyvän elämän tuojia myydään kyllä, muta jostain syystä heillä ei niistä perustarvikkeita ole tai on väärälle ihmiselle, esim. vanhemmilleen tai jollekin muulle ihmistyypille sovitettuna, muttei itselleen? Perivätkö he maatilan perusvälineineen? Pitäisikö heidän vaihtaa maatilaa itseään kiehtovaan, omantyyliseensä, omalle ihmistyypilleen hyvään? Ja kanssa ostaa oman maun mukaan haravat, ämpärit, saappat ja mitä lie eikä tavan tms.

* * *

Tontuista vielä: tuo kirja antoi kuvan, että tonttu on jokseenkin sama kuin hyvin sujuvan viihtyisän tekemisen ilmapiiri, joka voi olla osin paikalla, osin esim. soittimella tai sillä että tuo tekeminen on elämäntapaan hyväätekevä lisä, usein jotenkin ihmisen perusluonnonmukainen. Mutta sai vaikutelman, että tuo olisi ihmisille vain ilmapiiri ja sujuvuus, ei tonttuhahmo. Sen sijaan insinöörisuuntautunut, joka eipidä toisten viihtymisestä, saattaisi sanoa, ettö "äsken siinä luonasi oli tonttu, näin sen, näitkö sinä sen tontun", mihin toinen, että "ei tonttu, en minä mitään tonttua ole nähnyt, ei kun tää on vaan tää mun tekeminen niin mukavaa, sitä sinä varmaan luulit tontuksi", mihin insinöörisuuntautunut, et "oiskohan, oli siinä tonttu, mä näin, eiks tol oo tonttuja, ei toi huomaa niitä, ei sil oo tonttuja" ja niin jollain keinolla insinöörisuuntautuneet poistaisivat hyvin viihtyvän tekemisen elementit,siksi kai, että he saavat muilta ohjeita, miten kehittyä ymmärtäväisemmiksi muun elämän asioissa, ihan toisin kuin nuo muuhun elämään suuntautuneet

* * *

17.11.2017   Katselin vielä tuota tonttukirjaa. Tunttu tuntui liittyvän hyvähenkiseen elämiseen, vähän niin kuin jos mukana tulleet myös pitävät paikasta tai touhusta, niin kuin kaverit,lapset, lemmikit, paikan ihmisille ystävälliset eläimet ja lähistön vanhukset tai muutoin elämänviisas väki.
Sanottiin mm että saunatonttu huolehti, ettei saunassa viivytty liian pitkään. Asioita eiu saa kuluttaa loppuun. On hyvä että tervehenkisen perinteisen hyväksi koetun elämäntavan muut elementit saavat myös tilaa, aikansa ja energiansa.
Sanottiin, että tonttu saattoi pitää järjestystä, jottei riehuttu liikaa kuin pahanteossa. Silloin kun asioita pidetään tärkeinä, niiden tarvitsemaa tilaa ja rauhaa vaalitaan, annetaan niille paikkansa, kunnioitetaan niitä, ja se usein syntyy siitä, että ne ovat tekemisenä hyvin rullaavia ja viihtyisiä,porukan yhteinen harrastus.
Se, ettei asioita kuluteta loppuun, kertoo myös ihmissuhteista sen, että on hyvä kun kukin tekee omaan tahtiinsa omia tekemisiä ja perheen tms ryhmän tekemisen lomittuvat toissinsa, saavat virkistystä toisten aikatauluista, toiveista, vaihtelusta - sen sijaan, että olisi totuttu kaava, jolla tehdään, uupuneina yksitoikkoiseen toistoon, venttaamiseen ja raatamiseen, aina samoihin hankaluuksiin, joustonpuutteeseen ja vaihtelun puutteeseen. On parempi kuin perheen kullakin osalla on oma elämä,ja ystävillä myös,samaten tuttavilla.

* * *

7. syyskuuta 2018  Tontuista:  http://eroonmasennuksesta.blogspot.com/2018/09/tonttukirjaa-katseltuani.html

7. lokakuuta 2018   Tuon kirjoituksen kun käänsin englanniksi, niin jotenkin jäin kiinni aiheeseen, kun englanniksi sillä olisi ollut paljon suurempi kysyntä jossakin brittien ja insinöörien sekä sairasvien lasten suunnalla. Olisikohan tuo kysyntä kauppiaiden vastattavissa? http://learntalents.blogspot.com/2018/09/gnomes-or-more-likelily-doing-things-in.html

16.10.2018   Voiko olla, että kun suomalaiset keksivät selityksiä tontuille ym sadunkaltaisille asioille, niin samalla tulee vaalittua monaa hyvähenkistä elämässä yleensä hyvin kantavaa asiaa noissa jutuissa, ja niin ne jäävät parempihenkisiksi, toimivammiksi kuin ilman noita selitysyrityksiä. Olisiko näille satsauskohteile kysyntää ulkomailla niin kuin tonttukirjoitukselleni linkkeineen on vaikutelma ollut, että on?

9.6.2019 Tuosta englanninkielisestä tonttuaiheisesta kirjoituksestani http://learntalents.blogspot.com/2018/09/gnomes-or-more-likelily-doing-things-in.html tuli kovin pitkä, mutta se lienee nyt valmis. Siinä on monta taito-ohjelinkkiä kirjoituksiini. Sen aihe on jotakin sellaista kuin tonttumainen elämä modernissa maailmassa harrastusten, luonnon yms merkeissä.Tämä teksti ei tunnu prakaavan, mutta jos ottaa summittain melkein mitä tahansa muuta tonttuvaikutetta, niin se ei ole yhtä kantava vaan voi tuoda paljon epäonnea, satuja kun ovat ja kirjoituksessani oikeita taitoja.

6.2.2024   Tonttuohjeita on jo noin 1700 plus linkit, uskomatonta!, katso learntalents.blogspot.com .
Helpommin muistettavassa muodossa LearnTalents.BlogSpot.com 
Tai kirjojeni blogin kautta ainakin kai tänä vuonna www.Tonttuopisto.Info .

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Magnifient views

 See my new book, free downliad at  https://miraclelikenature.blogspot.com/2024/04/magnifient-views.html